По Кината 2.0

Пуснахме нова версия на приложението ни за кино По кината – с много нови неща, част от които бяха специално поискани в потребителските ревюта в App Store и на сайта на приложението pokinata.com. Част от новостите са описание на филма, означение дали е 3D, линк към imdb и др. Освен това добавихме класация на най-яки и най-тъпи филми, базирани на оценките на потребителите. В класацията се включват само филми с поне една прожекция в последните 2 седмици, за да е по-динамична. Също така филми с много малко гласове не играят.

Като запален по творението си програмист, веднага щом изпратих приложението на Apple за одобрение, започнах да мисля и тествам нещата, които мисля да включа в следващата версия. И понеже съм фен на статистиките, започнах с класация на градовете според това кой град колко активно ползва приложението. За да е по-равностойно състезанието, събраните точки се умножават по коефициент на града, базиран на населението му. Колкото повече жители има даден град, толкова по-малък е коефициентът. Получените данни са доста интересни и нямам търпение да ги сложа в приложението.

Друга класация, която разработвам, ще показва филмите с най-много прожекции в страната. Още обмислям дали и тя трябва да е ограничена за последните 2 седмици или да включва всички прожекции откакто събираме данни.

Друго интересно около приложението е че работя върху въвеждането на т.нар. URL Schemes – специфични URL адреси, подобни на тези, използвани в интернет, които дават възможност друго приложение или уеб сайт да стартира По Кината. Това означава, че ако някой разработва приложение и иска от неговото приложение да прехвърли потребителя в По Кината – при това на екран Кина и предварително зададен град Варна (примерно), е достатъчно да отвори адреса pokinata://?city=2.

Освен това се надявам още в следващата версия всеки да може да сподели във фейсбук филма, който си е харесал в приложението. Интеграцията с фейсбук не е трудна – API-то им е добре документирано, има и примери.

Find По кината on AppStoreHQ.
  Best iPhone apps at AppStoreHQ