Да напишем игра за iPhone – началото

Когато с Мици решихме да се пробваме да правим приложения за iPhone/iPod, изобщо не съм си помислял, че ще стигна до писане на игра. Дебютното ни приложение още не е готово, но това не ме спира паралелно да работя и по дебютната ни игра.

Всичко започна един четвъртък в началото на 2011та. Или беше събота? Току-що бях стигнал до тази част на книгата за iPhone програмиране, където започваше да ми доскучава и да прескачам пасажи и страници в полза на туториали в интернет (почти всяка техническа книга има такава част, тук тя се оказа сравнително късно, та авторът добре си беше свършил работата). Та след като минах през няколко туториала, попаднах на страхотния сайт на Ray Wenderlich. Там имаше всичко, което ми беше нужно като начинаещ iPhone програмист.

След няколко успешно изпълнени урока реших да поразгледам сайта отвъд текущо необходимите ми неща и попаднах на серията туториали за правене на игри. Престраших се да започна първия урок и се оказа, че съвсем не е трудно. Дори някои неща бях по-лесни от подобни на пръв поглед аналози при писането на приложения. Бях опиянен от успеха си. Показах първата си игра (която на практика беше игра на учителя, след като моят код беше 1:1 с този в урока) на всичките си приятели и те не се смяха много. Бях щастлив. Че кой не иска да пише игри?

Що се отнася до конкретни идеи за игра, не мога да се похваля, че имах дори една. Но началото беше положено…